fbpx

Groeien met je bedrijf kun je niet plannen!

Veel ondernemers maken een jaarplan met doelen om de bezigheden van hun bedrijf van kwartaal tot kwartaal te plannen. Ik zeg je vast: doe maar niet. Weet jij al in januari wat je in september wil gaan doen? Wil je jezelf zo vastleggen? Groeien met je bedrijf kun je niet plannen! Wat je wel kunt doen lees je in deze blog.  

Je moet hard werken, toch?

Voordat ik ging ondernemen werkte ik in de sales en marketing. Een hele doelgerichte en mannelijke wereld. Naast dat ik zo ben ik opgeleid, ben ik ook zo opgevoed. Alles moet op en we moeten vooral heel hard werken. Al met al harde energie en heel eerlijk: dat heeft me ook heel wat opgeleverd. Totdat ik in 2020 besefte dat het voor mij niet altijd goed voelde en dat ik echt moest gaan werken aan mijzelf. Ik heb in 2021 flink wat innerlijk werk verricht en ik durf wel te zeggen dat er dit jaar echt een transformatie heeft plaatsgevonden in de manier waarop ik ben gaan ondernemen.  

Nieuwe inzichten

Begin 2021 draaide ik de Momboss Methode. Ik deed 3 groepen tegelijk en had daarnaast ook nog 15 1-op-1 klanten. Je kunt je voorstellen dat dat vooral kwam door al die mannelijke energie. De denkwijze die zegt: ‘er kan er echt nog wel eentje meer bij, kom maar op!’ Mijn agenda zat helemaal vol.   Echter kwam ik ook tot de conclusie dat dit niet meer de manier is waarop ik wil ondernemen. Het mag allemaal best wat lichter. Ik hoef niet alleen maar hard te werken om bepaalde resultaten te behalen. Hard werken is een overtuiging die vanuit mijn opvoeding komt en ik heb juist hard gewerkt om dit soort belemmerende overtuigingen los te laten.  

Voor groeien met je bedrijf ben je zelf verantwoordelijk

Toen ik mijn jaarplan voor 2021 maakte, wist ik nog niet welke stappen ik zou gaan zetten. Ik had zeker nooit verwacht dat er zo’n enorme transformatie zou gaan plaatsvinden. Daarom ben ik er ook van overtuigd dat een jaarplan maken met allerlei harde doelstellingen niet direct bijdraagt aan de groei van je bedrijf.   Je kunt van tevoren niet bedenken hoeveel persoonlijke groei je gaat doormaken, je kunt niet weten wat voor omzet er ineens gaat komen als er een doorbraak is of dat je misschien wel een nieuw programma gaat lanceren. Maar groei gaat zeker ook niet altijd over omzet. De ontwikkeling die je op persoonlijk vlak doormaakt speelt een grote rol in de mogelijkheid tot groeien met je bedrijf.  

Minder werken en toch meer impact maken

In juni kwam ik tot de conclusie dat ik dingen echt anders moest gaan doen. Mijn huidige manier van werken was gewoon niet vol te houden. Dus in de zomer ben ik gaan brainstormen en besloot ik de Momboss Club te openen. En juist door deze nieuwe manier van ondernemen kan ik nog veel meer mensen helpen dan dat daarvoor deed. Maar het kost me niet per definitie veel meer tijd. Ik kan meer impact maken met een kleinere tijdsinvestering.   Ik ben nu klaar om te ondernemen hoe het bij mij past. En die kennis pas ik ook op mijn eigen klanten toe: wat heb je geleerd en wat past er nu echt bij jou? Ik zie ook de transformatie in de club: vrouwen die instappen en een maand later ineens klanten hebben en daardoor echt opbloeien.  

Groeien door je eigen keuzes te maken

Je onderneming groeit dus pas wanneer jij helemaal jezelf kunt zijn en je comfortabel voelt met de keuzes die je maakt. Door al die opgelegde regels los te laten kun je jouw eigen manier van ondernemen ontdekken.   Juist het gevoel hebben dat je helemaal jezelf mag zijn en dat je mag zeggen wat je denkt. Dat je je niet inhoudt en dat je het achterste van je tong laat zien. Daar zit je authenticiteit. Als jij durft te zijn wie jij bent, kun jij je onderscheiden. Authentiek zijn is niets anders dan een eigen mening hebben en die ook uitdragen. Doe je niet anders voor dan wie je bent.  

Wees heerlijk jezelf.

 

Hoe ik jou help met groeien

Misschien is 2022 voor jou ook wel het jaar om eens helemaal terug te gaan naar de basis en vanuit daar alleen maar stappen te zetten die voor jou goed voelen. Met nieuwe energie en een balans tussen jouw mannelijke en vrouwelijke energie. Mijn 1-op-1 trajecten hebben dan ook voor iedereen een andere uitkomst. Werk je aan meer omzet of juist aan je persoonlijke vlak? Het heeft allemaal met elkaar te maken. Als jij je shit niet op orde hebt, kun je niet verder.   Kijk eens van bovenaf naar je bedrijf. Wat doe je omdat je denkt dat het moet, en wat zou je zelf willen doen? Laat het achterste van je tong maar eens zien en ga ondernemen op je eigen manier. Op het moment dat je dat gaat doen, haken mensen aan. Of af. En dat is ook goed, want dat zijn ze niet jouw doelgroep. Laat zien waar jij voor staat. Durf erop te vertrouwen dat wat jij voelt ervoor gaat zorgen dat jij en je bedrijf gaan groeien.   Ben jij klaar om te gaan groeien met je bedrijf op jouw compleet eigen manier? Ik help je hier graag bij. Slide gerust mijn DM als je hier eens over wilt praten.

Lees ook deze andere blogs

Wil je meer lezen?