fbpx

Waarom je niet mee hoeft te doen aan de 10k marketing!

Heb je ooit die content voorbij zien komen met schreeuwende letters: ‘Ik help jou naar een 10k omzet!’ of ‘Hoe ik mijn business liet groeien naar 10k per maand!’ Het is absoluut een mooi doel om na te streven, maar ik merk dat veel (startende) ondernemers heel onzeker worden van deze 10k marketing. Vraag jezelf af: moet je echt meedoen als je geen 10k omzet per maand hebt? Word je dan niet serieus genomen? Ik wil je met deze blog geruststellen en je vertellen dat jij hier niet aan mee hoeft te doen!

 

Wat is 10k marketing?

De 10k marketing is eigenlijk pure opschepperij gebaseerd op, nou ja, eigenlijk op helemaal niets. Als er wordt gesproken over die 10k, gaat het namelijk om omzet en dat is iets heel anders dan winst. Ik zal het je proberen uit te leggen. Stel dat je een omzet hebt van 5k, dus €5000,- per maand, gaan hier ook nog kosten van die periode vanaf. Je hebt misschien kosten voor materialen, je kantoorruimte, webhosting of advertenties. Wanneer je deze kosten van je omzet aftrekt, houd je je winst over. Dit is ook het geval bij een omzet van 10k. Maar hier komt het interessante gedeelte: je kunt wel 10k omzet draaien, maar als je daarvoor 7k kosten hebt gemaakt, houd je ‘maar’ 3k winst over. Terwijl iemand die 5k omzet heeft, misschien ook wel 3k winst overhoudt omdat haar kosten veel lager liggen. Dat zet je wel aan het denken, toch?

Focus je niet alleen maar op die 10k

Je ziet het, 10k omzet is leuk, maar wat heb je ervoor moeten doen? Welke kosten heb je daarvoor moeten maken, welke investeringen heb je gedaan? En heb je die 10k omzet ook iedere maand? Dat is wat ze je bij de 10k marketing vaak niet vertellen. Staar je dus niet blind op die getallen maar stel kritische vragen. Wat is de winst die over blijft? Durf die kritische vragen maar gewoon te stellen. Laat ze maar uitleggen wat zij doen! En als die antwoorden niet komen, moet je je afvragen of dit de juiste persoon voor jou is!

 

Ja leuk Carolien, maar jij hebt ook 10k omzet!

Ja, ik haal die 10k omzetten of meer ook wel. In de zomer heb ik ook maanden met misschien ‘maar’ 3 of 4k omzet. En daar hoor je dan weer niemand over. En dat is precies de reden waarom ik die 10k marketing nooit zelf zou toepassen. Wat heb jij eraan om te weten hoe hoog mijn omzet is? Maakt me dat een betere coach? Nee. Ik ben een goede coach omdat ik jarenlang in mezelf heb geïnvesteerd en mijn kennis steeds verder heb uitgebreid om die expertstatus te krijgen. En aan mijn omzet zie je niet welke kosten ik daarvoor heb moeten maken of hoe hard ik daarvoor heb moeten werken!

 

Past jouw verdienmodel bij jou en je doelen?

Hoewel het natuurlijk goed is om te dromen en doelen te stellen, vraag je altijd wel af of je doelen ook passen bij je huidige manier van werken. Je kunt natuurlijk die 10k omzet per maand nastreven, maar als je nu nog uurtje-factuurtje werkt, wordt het natuurlijk lastig. Dan zou je in een maand tijd 200 uur effectief moeten werken om dat doel te behalen en dat is wellicht niet helemaal realistisch.

 

Je ziet dan ook vaak dat die 10k ondernemers voornamelijk werken met pakketten. En het behalen van zo’n omzetdoel is natuurlijk ook makkelijker als je hogere prijzen vraagt voor je aanbod. Het zegt alleen nog steeds precies niets over hoeveel mensen ze helpen of hoeveel kosten ze hiervoor maken.

 

Een stabiel inkomen en een goede balans is een doel op zich

Misschien is streven naar die 10k helemaal niet een doel dat bij jouw manier van ondernemen past en streef je, net als ik, naar een steady inkomen. Een manier waarop er  een goede balans is tussen die ambitieuze ondernemer én die zorgzame moeder die ’s middags zelf haar kinderen van school wil halen. Dat je niet altijd maar die druk om te presteren voelt en je bedrijf zo hebt ingericht dat je weet dat alles doorloopt, ook als je een dagje met de kinderen bent.

 

Dat is precies waar ik voor wil staan en je ook wil meegeven. Het is prima dat jij gaat ondernemen op je eigen manier. Het is oké als jij naar een stabiel inkomen streeft en het is ook oké als je die 10k marketing in wilt zetten en je op de high-end markt richt. Maar laat in beide gevallen ook de achterkant zien. Wees transparant en beloof geen gouden bergen. Eerlijkheid is alles als je ook vanuit verbinding wilt blijven werken.

 

Bepaal voor jezelf wat succes is. Je bent echt geen mindere ondernemer als je niet die maandelijks die 10k binnenhaalt. Kijk wat goed voelt voor jou en wat bij je past en ga ondernemen vanuit je eigen gevoel! Heb je hier vragen over of zou je gewoon eens willen sparren over hoe je jouw bedrijf kunt laten groeien? Je mag me altijd een DM sturen!

Lees ook deze blogs

Wil je meer lezen?