fbpx

Wanneer schrijf je als ondernemende moeder jouw bedrijf in bij de KvK?

Een van de meest gestelde vragen die ik ontvang is wanneer het nut heeft om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Naast dat er natuurlijk regels aan verbonden zijn, is het ook voor jezelf belangrijk om het juiste gevoel erbij te hebben. Vind je het vooral leuk om aan vrienden en familie producten of diensten te verkopen dan kun je jezelf afvragen of inschrijven nodig is. Streef je echter naar meer en groter, dan kan het een goed idee zijn. Omdat het starten van een bedrijf al spannend genoeg is en je zoveel keuzes en stappen moet maken wil ik je met deze blog in ieder geval helpen met het maken van één keuze. Schrijf je jezelf wel of niet in bij de KvK?

De voorwaarden voor inschrijven vanuit de KvK 

Voordat je jouw bedrijf in kunt schrijven bij de Kamer van Koophandel zijn er wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.  Denk hierbij aan het hebben van een geldig identiteitsbewijs en een minimale leeftijd van 18 jaar. Ben je jonger dan 18 dan mag je jezelf alsnog inschrijven maar dan heb je toestemming nodig van je ouders. Er zijn ook een aantal inhoudelijke voorwaarden:
  • lever jij goederen en/of diensten
  • Je vraagt meer dan een symbolisch bedrag voor deze goederen en/of diensten (oftewel geen hobby die eigenlijk meer geld kost en blijft kosten dan je eraan verdiend)
  • Je neemt deel aan het economische verkeer (dus niet alleen vrienden en familie als klanten maar ook ‘onbekenden’)
Overigens hoef je nog niet aan alle inhoudelijke voorwaarden te voldoen wanneer je jouw bedrijf inschrijft. Je moet echter wel de intentie hebben om aan alle voorwaarden te voldoen.

Wanneer schrijf ik me in bij de KvK? 

De voorwaarden vanuit de KvK zijn aan de ene kant duidelijk, maar aan de andere kant ook wel erg subjectief. Er zijn namelijk geen bedragen aan gekoppeld. Het kan dus zijn dat je aan de voorwaarden voldoet maar alsnog twijfelt of je wel genoeg omzet en winst maakt om jezelf in te schrijven. Want door het inschrijven bij de Kamer van Koophandel komen er ook weer een aantal nadelen boven water. Zo ben je verplicht om een administratie bij te houden. Dit hoeft geen nadeel te zijn, maar zorgt wel voor extra werk waar niet iedereen even blij van wordt. Dat kan natuurlijk in Excel maar is veel fijner en makkelijker wanneer je een boekhoud programma aanschaft. En dat kost dan weer geld. Toch zijn er ook een hoop voordelen en redenen waarom jij je wél zou willen inschrijven bij de KvK.
  • Het zorgt voor een stuk professionaliteit. Door het hebben van een KvK nummer gaan anderen (opdrachtgevers) jou serieuzer nemen.
  • De KvK regelt allerlei bijeenkomsten en startersdagen voor ondernemers waar je al een hoop kennis op kunt doen en kunt starten met netwerken.
  • Er zijn allerlei belastingvoordelen met betrekking tot de inkomstenbelasting waar je gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
  • Je hebt grotere dromen en toekomstplannen en juist door jouw bedrijf kun je dit waarmaken.
  • Door de inschrijving kun je toegang aanvragen voor bepaalde groothandels. Denk hierbij aan de Makro, Sligro en Office Center.
  • Het levert een stuk positieve mindset op voor jezelf. Je neemt jezelf serieus, ziet je bedrijf niet meer als hobby en wilt meer dan slechts een vergoeding verdienen.
Twijfel je nog over iets, neem dan vooral contact op met de KvK of stuur mij een berichtje. Misschien kan ik je helpen. En schrijf je jezelf in? Vergeet het dan zeker niet te vieren.  Want de start van je eigen bedrijf is meer dan een feestje waard! Wil je niet alléén starten in de Momboss Club leer je stap voor stap om te gaan ondernemen.

Lees ook deze andere blogs

Wil je meer lezen?