fbpx

Thuiswerken als moeder, hoe doe je dat?

Als moeder kun je lekker thuiswerken met je kinderen, dat is toch hartstikke makkelijk! Hoef je ten minste geen opvang te regelen. Of niet? Het beeld dat veel mensen hebben van ondernemers die ‘lekker’ thuis kunnen werken terwijl de kinderen rondlopen, is misschien wat onrealistisch. En ook zeker niet makkelijk.   Nu is het natuurlijk zo dat er door de crisis nog meer mensen thuiswerken dan alleen ondernemers. Voor iedereen die thuis moet werken met kleine kinderen: hier zijn 7 tips om het je wat makkelijker te maken:  

1.    Maak een plan

Als je als moeder gaat thuiswerken is een planning cruciaal. En zeker als het om kostbare werktijd gaat. Het voorkomt dat je losse flodders gaat schieten, dingen vergeet of juist op dingen focust die nog even niet belangrijk zijn. Zo is het bijvoorbeeld wel handig dat je in je planning verwerkt dat je je kind moet ophalen van school, voordat je in uiterste concentratie bezig bent met een grote klus omdat je baby slaapt, en dus je andere kind vergeet.

2.    Begin een uurtje eerder

Werken als de kinderen slapen is natuurlijk superfijn. Je kunt dan eindelijk wat meters maken! Doe dit niet alleen overdag, maar sta ’s ochtends ook een uurtje eerder op zodat je alvast ongestoord wat klussen weg kunt werken terwijl de rest van het gezin nog op één oor ligt.

3.    Zorg voor een vaste werkplek

Een vaste plek zorgt namelijk voor meer focus. Creëer een plek waar je ook jouw werkspullen kunt wegstallen en wat niet in de weg staat voor de rest van het gezin; zo kun Thuiswerken Moeder Ondernemer Ondernemer Carolien Vennemajij gewoon lekker je gang gaan. En natuurlijk mag je ook echt wel een keer met je laptop op de bank of in bed aan de slag. Maar maak er geen gewoonte van. Je bent dan namelijk echt een stuk minder productief en voor je houding doet het ook niet veel goeds.

4.    Ga efficiënt met je tijd om

Thuiswerken met kinderen om je heen, of schoolgaande kinderen waar je de hele dag mee in de weer bent, vergt een handige aanpak. Probeer waar het kan je taken efficiënt te plannen: bereid in de ochtend (wanneer je het ontbijt maakt) alvast de lunch voor. Werk tijdens de slaapjes van jouw kind(eren) de werkzaamheden weg waar je volle focus op moet hebben. Zo benut je optimaal jouw kostbare tijd!  

5.    Houd werk en privé zo veel mogelijk gescheiden

Indien mogelijk: wanneer je kinderen wakker zijn, ben je mama. Wanneer je kinderen slapen of even zelf spelen, kun je aan het werk. Dit zorgt ervoor dat de sfeer niet gespannen wordt. Kinderen begrijpen vaak niet dat ‘mama nog even een mailtje weg moet werken’, of dat ze stil moeten zijn omdat mama even moet bellen. En dat kun je ze ook niet kwalijk nemen. Het is dus fijn als je het op deze manier kunt splitsen.

6.    Zorg voor een plan B

Is je kind ziek of is er een andere reden waarom je niet aan het werk kunt zoals je het eigenlijk had gepland? Zorg voor een ander plan. Kijk of je wat kleinere taken kunt doen die alsnog bijdragen aan jouw bedrijf zoals: een socialmedia-post tikken of een e-mailtje beantwoorden wanneer je kind een slaapje doet. Maar zorg ervoor dat je die dag voor je kind klaar kunt staan en je werk ook even kunt laten rusten.

7.    Neem pauze

Hoe vaak vergeet jij pauze te nemen als je aan het werk ben? Je zorgt een hele dag voor iedereen, behalve voor jezelf. En wanneer je kind slaapt, kruip jij snel achter je computer om wat werk te verrichten. En na een paar uur bedenk je ineens dat je bent vergeten te lunchen. Oeps!   Zorg voor een goede pauze. Even tijd nemen om te lunchen, en wat aandacht voor je kind. Dit zal jullie beiden goed doen!   Wil jij graag vanuit huis werken? In de Momboss Club leer je stap voor stap om te gaan ondernemen.  

Lees ook deze andere blogs

Wil je meer lezen?